Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen 3. Turizm Şurasına Yüksekokulumuzdan Katılım

3. Turizm Şurası, 1 Kasım tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, 7 Bakan, çok sayıda sektör temsilcisi ve akademisyenlerin katılımıyla başladı. Açılış töreni Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Şura’ya, Fırat Üniversitesi adına Sivrice Meslek Yüksek Okulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Programından Öğretim Görevlileri İkrar Karan, Duygu Mahmutoğulları ve Ahmet Yüce’de katıldı.

1-3 Kasım tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen ve Türkiye’nin 3. büyük turizm hamlesi şeklinde nitelendirilen Turizm Şura’sı başladı. Sektör temsilcileri, akademisyenler ve konuyla ilgili uzmanlardan oluşan 325 üye ve çok sayıda katılımcı titizlikle yaptığı hazırlıklar sonucunda düzenlenen büyük buluşma da Türkiye’nin turizm sorunları masaya yatırılarak çözümler arandı.

15 yılın ardından düzenlen 3. Turizm Şura’sı Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk Hava Yolları tarafından “Büyük Hedefler İçin Çalışmanın Tam Zamanı” sloganıyla hazırlanan tanıtım filmi gösterimiyle başladı.

Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki açılış töreninde ilk olarak Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş söz aldı. Kurtulmuş yaptığı konuşmada Türkiye için turizm alanında yeni bir atılım yapmanın, stratejik bir adım atmanın tam zamanı dedi.

Bakan Kurtulmuş, dünyanın en büyük arşivi, kütüphanesinin Anadolu toprakları olduğuna işaret ederek şunları söyledi: “Türkiye, her tarafında çok farklı kültürleri, çok farklı medeniyetleri bir arada tutan büyük bir zenginliğe sahiptir. Bu zenginlik ve çeşitlilik hiç şüphesiz ki, en büyük zenginliğimizdir. Hiç abartmadan söyleyebiliriz, dünyanın en büyük arşivi, dünyanın en büyük kütüphanesi Anadolu topraklarıdır, Türkiye’dir. Bundan istifade edeceğiz. Bu gücümüzü ortaya daha fazla koyacağız.”

Konuşmasın da Türkiye’nin dünya turizm sıralamasında 6. sırada yer aldığına işaret eden Kurtulmuş: “Son yıllarda, diğer sektörlerle kıyaslandığında turizm son derece hızlı büyüyen bir sektör. Şu an itibariyle dünya ekonomisinin yaklaşık 2.3 trilyon dolarlık büyük bir pastasını oluşturan sektör. Yan etkileriyle birlikte 7.6 trilyon dolarlık devasa bir ekonomiden bahsediyoruz. 108 milyon kişiye istihdam üretiyor ve önümüzdeki dönemde bu istihdam üretmenin 380 milyonlar seviyelerine çıkacağı öngörülüyor. İşte bu devasa pastadan Türkiye olarak yeterince pay almak mecburiyetindeyiz."

Türkiye’nin 2023’te turizm hedeflerinin 50 milyon turist ve 50 milyar dolar gelir olduğunu belirten Kurtulmuş, turizmle ilgili bir seferberlik ruhu içerisinde ileri adımlar atılacağını, önümüzdeki dönemde bütün bakanlıkların, bütün kamu kurum ve kuruluşlarının, özel sektörle yan yana, el ele, gönül gönüle olacağını dile getirdi.
Bakan Kurtulmuş’un ardından söz alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "İnşallah diğer alanlarda olduğu gibi turizmde de en kötüsünü artık geride bıraktık. Ekonomiye ve istihdama katkısıyla ülkemiz için vazgeçilmez bir sektör olan turizmde artık yükseliş dönemidir. Devletimiz tüm imkanlarıyla sektörün yanındadır, yanında olmaya da devam edecektir” dedi.

Türkiye'yi bugünlere getiren turizm politikasının artık tıkandığını belirten Erdoğan, 3. Turizm Şurası'nda ortaya konulacak görüşlerin, yapılacak tartışmaların, geliştirilecek önerilerin büyüyen ve güçlenen Türkiye'nin çok önemli bir unsuru olacağını, turizm sektöründeki hedeflere ulaşmada katkı sağlayacağı vurguladı.
3. Turizm Şurası Erdoğan’ın konuşmasının ardından 8 Bakanın yer aldığı Bakanlar Kurulu toplantısıyla devam etti. Bakanlar ayrı ayrı kurumlarının turizmle ilgili çalışmalarını dile getiren konuşmalar yaptı.

Şura kapsamında turizmle ilgili farklı konularda 13 komisyon oluşturuldu. Komisyonlar çalışmalarına ilk gün Ankara Sheraton Otelinde devam etti. Şura’nın 1. Günü  komisyon toplantılarının ardından Gala yemeği düzenlenerek ilk gün ki çalışmalar tamamlandı. 3. Turizm Şurası halkın katılımına açık bir şekilde 2 ve 3 Kasım günlerinde Ankara Sheraton Otelinde devam edecek.